Twitter voor overheidsjuristen

 

Het zou met social media natuurlijk allemaal een stuk gemakkelijker zijn als we er gewoon een wet voor zouden maken. Als er ergens zou staan wat ambtenaren ermee moeten. Maar nee hoor, we kunnen en mogen weer van alles. En dus moeten we zelf bedenken wat we ermee willen.

Neem nou Twitter. De regels die daarvoor gelden, wijken in wezen niet af van de regels voor verjaardagsfeestjes en treinreizen. Ook ambtenaren mogen kletsen, met iedereen, over alles, maar er zijn grenzen. Er is een vrijheid van meningsuiting. En er is de beperking van dat grondrecht via artikel 125a van de Ambtenarenwet.

Waarom eigenlijk zou een mens een account aanmaken en zo de mogelijkheid creëren om via internet berichtjes in maximaal 140 tekens te lezen? Berichtjes van bekenden maar ook van wildvreemden. Met de mogelijkheid om ook zelf dat soort boodschappen te verspreiden?

Een belangrijke reden komt verdacht veel overeen met de reden om een krant te lezen of een tv-journaal te bekijken. Nieuwsgierigheid. Twitter is zo beschouwd niet veel meer dan nog een manier om op de hoogte te raken van nieuwtjes.

Die nieuwsgierigheid komt in de beste families voor, ook bij ambtenaren. Gelukkig maar. Juist overheidsdienaren doen er goed aan zich te vergewissen van maatschappelijke ontwikkelingen. Dit geldt natuurlijk ook voor wetgevings- en andere overheidsjuristen. De tijd is voorbij dat we kunnen wachten op het geklepper van de brievenbus als het NJB binnenvalt. Op Twitter vinden we niet alleen nieuwtjes, maar ook opinietjes. De kwaliteit daarvan is op zijn best onvoorspelbaar, maar dat is geen reden om niet aanwezig te zijn. Je hoeft ook niet iedereen en alles te volgen. Zoveel is er niet veranderd sinds: “Er zit een knop op je tv”.

Je kunt dus, ook als ambtenaar, met een veilig gevoel je account aanmaken. Zodat je toegang hebt tot tweets van anderen. De grootste kans voor overheidsorganisaties en voor ambtenaren is dat social media als Twitter ons kunnen helpen bij wat we niet zo goed kunnen: luisteren. Maar misschien wil je ook wel iets zeggen. Of beter nog: vragen.

Aangekomen op Twitter zijn er nog tal van keuzes te maken. Je kunt een schuilnaam nemen, maar is dat nou wel zo netjes? Je kunt in je “bio” schrijven dat je tweets “op persoonlijke titel” zijn, maar waarom zou je? Is het niet logisch dat je namens jezelf communiceert? En juridisch gezien heeft de toevoeging geen zin; ook “op persoonlijke titel” kun je de regels overtreden.

Zelf ben ik vrij laat aangekomen in het beloofde land van Twitter. Uiteraard met een anoniem account, @kennisvannu. Vervolgens werd ik @PaulvDijk, zij het “op persoonlijke titel”. Ook die keten heb ik van me af geworpen. Iedereen mag weten dat ik bij @autoriteitfm werk, al twitter ik niet uit hoofde van mijn functie. Buiten Twitter ben ik verantwoordelijk voor de communicatie van de Autoriteit Financiële Markten, op Twitter alleen voor mezelf.

Ik volg mensen en organisaties die ik het volgen waard vind. En ik stuur af en toe een bericht dat ik interessant vind – en mogelijk interessant voor anderen. Ik bericht bewust feitelijk, al kan er soms een opvatting doorheen glippen. Ik twitter als privépersoon, maar bewaar de gezelligheid meestal voor Facebook. Voor specialistische tweets heb ik ruimte gemaakt via @markttoezicht. Ik twitter niet direct over mijn werk. Ook dat is een keuze. Het is toe te juichen als ambtenaren open zijn; er is immers veel niet geheim, meer dan we laten zien. Maar zelf wil ik waken voor verwarring. Er zijn niet voor niets afspraken over woordvoering en woordvoeringslijnen.

Ook Twitter is een kwestie van kiezen. De regels veranderen niet zo snel, maar keuzes kunnen zich wel ontwikkelen. Schrik dus niet als je binnenkort leest wat ik echt ergens van vind. Ook voor die tijd zijn reacties welkom, uiteraard via @PaulvDijk.

Paul van Dijk

20130330-234619.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s